Άμεση Επικοινωνία

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή χρυσού;

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή χρυσού;

Ο χρυσός δεν είναι απλώς ένα πολύτιμο μέταλλο, είναι ένα σύμβολο κύρους και πλούτου που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Έχουμε μεγαλώσει με ιστορίες για βασιλιάδες, πειρατές, χρυσές λίρες και κρυμμένους θησαυρούς. Σε κάθε τέτοια ιστορία ο χρυσός είναι βασικό στοιχείο της πλοκής, κάτι που αποδεικνύει τη διαχρονική του αξία. Ωστόσο, η τιμή του χρυσού κάθε άλλο παρά σταθερή και υψηλή είναι. Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθούν όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού ώστε να φανεί η πολυπλοκότητά της διαμόρφωσής της.


Η προσφορά και ζήτηση χρυσού


Ο χρυσός όπως και οποιοδήποτε άλλο αγαθό έχει τιμή που καθορίζεται από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Σε αυτό τον νόμο μπορούν να εντοπιστούν και οι λοιποί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού, αλλά και από μόνος του ο νόμος αυτός έχει ισχυρή επίδραση. Τα κοσμήματα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού και οι ευημερούσες οικονομίες προκαλούν αύξηση στην τιμή του χρυσού, καθώς αυξάνεται η ζήτηση. Αντίθετα οι επενδυτές στρέφονται σε μετρητά, όταν οι συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές.


Η ανάπτυξη των μεγάλων οικονομιών


Όσο μεγαλύτερη η οικονομία μιας χώρας, τόσο μεγαλύτερη επίδραση έχει στην τιμή του χρυσού. Την τελευταία 20ετία η άνθηση της κινεζικής οικονομίας οδηγούσε την τιμή του χρυσού λόγω αύξησης της ζήτησης και η σταθεροποίησή της τα τελευταία χρόνια ήταν ένας από τους παράγοντες μείωσής της. Άλλες οικονομίες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού είναι της Ινδίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Η αγροτική παραγωγή στην Ινδία, η παραγωγή υδρογονανθράκων στη Ρωσία και η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής του χρυσού.


Οι μεταβολές στην παραγωγή χρυσού


Οι σημαντικότεροι παραγωγοί χρυσού είναι η Κίνα, η Νότιος Αφρική, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ρωσία και το Περού. Η παραγωγή τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σχετικά μειωμένη, καθώς η εξόρυξη γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν πλέον αξιοποιηθεί τα «εύκολα» και προσοδοφόρα κοιτάσματα, οπότε οι παραγωγοί πρέπει να εξορύξουν το πολύτιμο μέταλλο σε μεγαλύτερα βάθη. Έτσι η διαδικασία γίνεται περισσότερο δαπανηρή και έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνεπώς η παραγωγή μειώνεται, προκαλώντας αύξηση της τιμής.


Η νομισματική πολιτική των χωρών


Ένας από τους πιο σύνθετους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού είναι η σύνδεσή του με την ισοτιμία των νομισμάτων. Για δεκαετίες, πολλές ισχυρές οικονομίες είχαν συνδέσει το νόμισμά τους με την τιμή του χρυσού, κάτι που προσέφερε σταθερότητα, αλλά περιόριζε την ευελιξία στη νομισματική πολιτική.


Τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότερες χώρες εγκατέλειψαν τον «χρυσό κανόνα», όπως αναφέρεται, και υιοθέτησαν το παραστατικό χρήμα. Η τιμή του νομίσματός τους πλέον καθορίζεται από παράγοντες της αγοράς όπως τα επιτόκια δανεισμού και η επενδυτική βαθμίδα. Έτσι οι κυβερνήσεις μπορούν και αυξομειώνουν την παροχή χρήματος με βάση την πολιτική τους και όχι τα αποθέματα χρυσού. Θεμελιώδες στοιχείο που καθορίζει την τιμή του χρυσού είναι η ικανότητα μιας οικονομίας να αποπληρώνει τα δάνειά της.


Η ισοτιμία του δολαρίου


Το νόμισμα που επηρεάζει την τιμή του χρυσού περισσότερο είναι το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ισχυρό δολάριο κρατάει την τιμή του χρυσού χαμηλά και αντιστρόφως. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει τη σύνδεση χρυσού και δολαρίου. Ωστόσο το δολάριο χάνει έδαφος σε μη παραδοσιακές αγορές χρήματος και κατά συνέπεια προκαλεί αύξηση της τιμής του χρυσού.


Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών


Οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν συναλλαγματικά αποθέματα και αποθέματα χρυσού και η πολιτική τους επηρεάζει σημαντικά την τιμή του χρυσού. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν περισσότερο χρυσό από το 1971 που αποσυνδέθηκε το δολάριο από τον χρυσό, πρακτική που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης και της τιμής του. Επομένως, η αγορά μεγάλων ποσοτήτων χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες συνεπάγεται την αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκταση της τιμής του χρυσού.


Οι μεταβολές στις αγορές


Οι μεταβολές στις αγορές ομολόγων και ακινήτων επηρεάζουν, επίσης, την τιμή του χρυσού. Όταν οι αγορές αυτές βρίσκονται σε κρίση, τότε οι κεφαλαιούχοι στρέφονται στον χρυσό, προκαλώντας αύξηση στη ζήτηση. Για παράδειγμα η οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε σε κρίση της αγοράς ακινήτων και στροφή στην αγορά χρυσού ως ασφαλέστερη επένδυση.


Οι γεωπολιτικοί παράγοντες


Σταθερότητα ίσον μείωση της τιμής του χρυσού, ενώ κρίσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγούν σε γενική κρίση των αγορών και αύξηση στην τιμή του χρυσού. Είναι κλασική τακτική, σε τέτοιες συγκυρίες ο χρυσός να χρησιμοποιείται ως ασφάλεια των καταθέσεων και των αποταμιεύσεων. Το ίδιο συμβαίνει και σε κοινωνικές ή/και πολιτικές κρίσεις, όπως η πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει ένα τυχαίο γεγονός όπως ένα ατύχημα, ή μια οριακή πολιτική νίκη (που ερμηνεύεται ως αστάθεια).

Ο πληθωρισμός


Η τιμή του χρυσού συσχετίζεται με την τιμή των βασικών αγαθών. Όταν υπάρχει υψηλός πληθωρισμός, τότε αυξάνεται το κόστος ζωής και οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό για προστασία. Ιδανικά, όταν το κόστος ζωής παραμένει σταθερό ή αυξάνει σε λογικά επίπεδα, τότε η τιμή του χρυσού μειώνεται.


Τα καιρικά φαινόμενα


Οι μεγάλες αγροτικές οικονομίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα καιρικά φαινόμενα. Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός για τις καλλιέργειες, τότε ο πλούτος που δημιουργείται επενδύεται σε χρυσό. Αντιθέτως, σε αντίξοες ή καταστροφικές για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες, σε περιόδους μειωμένης παραγωγής δηλαδή, παρατηρείται πώληση χρυσού για να προκληθεί αύξηση κεφαλαίου, που επιφέρει φυσικά και πτώση της τιμής του χρυσού.


Η ζήτηση του χρυσού ως μετάλλου


Εκτός από τα κοσμήματα, ο χρυσός χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών. Το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού αφορά σε ηλεκτρονικά κυκλώματα υψηλής ακρίβειας όπως αυτά σε συστήματα GPS και σε κυκλώματα ιατρικών ειδών όπως τα stents. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση και των δύο αγαθών, γεγονός που προκαλεί αυξητικές τάσεις στην τιμή του χρυσού.


Γνωρίζατε ότι…


Τα ενεχειροδανειστήρια χρυσού όπως η Golden Finger σας προσφέρουν τη δυνατότητα να πουλήσετε χρυσό με τους πιο ευνοϊκούς όρους. Για χρυσά κοσμήματα για παράδειγμα μπορείτε να πουλήσετε στην τιμή του κοσμήματος και όχι μόνο του πολύτιμου μετάλλου. Για αυτό τον λόγο καλέστε σήμερα και κλείστε ένα ραντεβού σε ένα απο τα καταστήματα μας.


Από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι η τιμή του χρυσού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι εύκολα προβλέψιμη η συμπεριφορά της. Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, τα καιρικά φαινόμενα, η οικονομική πολιτική, η ανάπτυξη των μεγάλων χωρών και σε μικρότερο βαθμό η παραγωγή του πολύτιμου αυτού μετάλλου επηρεάζουν την τιμή του χρυσού.

Σχετικά Άρθρα
Call Now Button